onsdag 23 november 2016

10-dagars fasta - Jag klarade det!!

10-dagars fasta
Tio dagar.
Tvåhundrafyrtio timmar.
Ingen mat, bara kosttillskott och vatten.
Samtidigt som min vardag fortsatt i vanligt tempo.
Backa 4 veckor bakåt och jag hade tvivlat på att det faktiskt var möjligt. Teoretisk har jag varit säker på att det funkar länge. Men det är stor skillnad på teori och praktik. Jag äter vanligtvis en gång per dag, vilket många anser lite avvikande i sig själv. Men tio dagar är någonting helt annat. Jag har verkligen fått ett nytt perspektiv på matkulturen och även mig själv. När man är utan mat såhär länge får man möjligheten att observera matkulturen "utifrån". Det var någonting jag upptäckt redan vid mina dygnsfastor, men nu när det pågick i tio dagar hände något annorlunda. För första gången såg jag det så klart och tydligt. Hur mycket av vår kultur som är sammankopplat med mat och dryck. Nästan allt. Det är essentiellt i majoriteten av våra sociala kulturer. Ses på stan - ta en kaffe. Kolla film - käka lite snacks. Prata på kvällen - ta ett glas vin. Plugga ihop på campus - käka lunch. Det finns en dryck eller maträtt till varje situation. Jag vill bara poängtera här att jag inte menar att detta nödvändigtvis är negativt, inte alls det. Snarare vill jag nog bara understryka hur underligt det är att man inte, eller i alla fall inte jag, reflekterar över detta fenomen. Vi bara fortsätter. Vi är så duktiga på att inte ifrågasätta vår vardag. Autopilot. Det ordet återkommer jag mycket till när jag tänker på ämnen som dessa. Autopilot. Vi lämnar över vårt direkta medvetande till vår rutinbaserade omedvetna. Så slipper vi tänka. Vi bara gör. Vilket är skönt. Men inte alltid positivt. Det tror inte jag i alla fall. Det finns så många saker i vår vardag som vi glömmer uppskatta och uppmärksamma. Jag önskar att jag själv såg mer av min omgivning. Det kan nog låta lite konstigt. Men tänk på det - när reflekterade du över första biten mat du åt senast. När var du riktigt närvarande när du åt. Med det menar jag att du stannade upp och uppmärksammade vad maten du var påväg att stoppa i din mun doftade. Hur ser maten ut på nära håll? Vad smakar den, egentligen? Det kanske låter flummigt men jag tror inte det kan skada att uppmärksamma det man äter lite extra. Det är gratis och höjer definitivt upplevelsen av måltiden. Att njuta extra utan kostnad låter i mina öron som någonting som vi alla borde vara nyfikna på... men det är vi inte. Är inte det spännande?

Igår speedade jag halva dagen på att åka runt och handla och fixa en massa saker. Den andra halvan spenderade jag i köket. Lagade bröd, knäckebröd, müsli och en massa andra roliga saker. Mitt kylskåp och min frys är nu fyllda med godsaker. Nyttiga godsaker. Jag kommer vara väldigt försiktig nu i början när jag avslutar min fasta. Jag vill inte överanstränga magen med en stor mängd mat, inte heller vill jag chocka den med onyttigheter. Det är svårt såklart, jag är ju rätt pepp på att äta nu!

Jag har haft mycket tid på mig att tänka på långtidsfasta och hur jag kommer vilja använda det som ett hälso-verktyg i framtiden. Min tanke är nog att sikta på en 5-dagarsfasta 4 gånger per år. En gång innan jul, och en efter. En gång innan sommaren och en efter det. Sedan kommer jag hålla mig till en Warrior Diet på vardagar och eventuellt 16/8 på helger. Då och då om det känns smidigt kanske jag lägger in en dygnsfasta eller en 2-dagars fasta. Oavsett kommer jag gå efter en strikt LCHF-diet, samt vara någorlunda restriktiv med mjölkprodukter också. Men inte gå hardcore-ketogenisk-diet. Inte året runt i alla fall.
Mina kostexperiment det här året har varit oerhört lärorika och det är definitivt någonting jag kommer fortsätta med. Att testa nya (forskningsbaserade) saker. Det känns väldigt bra överlag och jag känner att jag nog hittat mig ett förhållningssätt till mat som känns bekvämt.

För er som är nyfikna på mina mått under min fasta så har ni dem här. Spännande är att jag bara blivit smalare runt midjan. Jag har i princip inte förlorat någon muskelmassa alls. Det kan ju vara någonting för kritikerna att tänka på. Om 7 dagar kommer jag mäta mig igen för att se hur mina mått påverkats av att jag börjat äta igen. Även om de måtten kanske inte kommer vara representativa då jag kommer jobba på whiskymässa i helgen, samt gå på adventsfika på söndag.. men jag kommer hur som helst ladda upp de måtten ihop med ett inlägg nästa onsdag.

Har ni frågor eller liknande så är det bara att kommentera här eller skriva till mig på Facebook. Jag tycker det är oerhört roligt att svara på frågor och/eller komma med råd.

Vi kommer snacka lite mer om min fasta i veckans podcastavsnitt också. Så tune in på fredag! Glöm inte att rösta på vår Pod i Sveriges Podcasttvälning 2016! Här har ni en länk: http://podcastpriset.daytona.se/komedi-och-underhallning/filip-ribbans-podcast

Här har ni mina mått: 

3 kommentarer:

 1. Ville ge en recension på er pod, men hittar inte vart jag kan göra det!? Delade åtminstone med mig av er på min blogg http://inspirations.blo.gg/2016/november/filip-ribbans.html :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Cissi! Det gör du via iTunes eller Podcast-appen. Man måste söka på vår podd först, sen klicka sig till fliken "recensioner"! På en dator kräver det iTunes, och på en telefon Podcast-appen! :) Tack så väldigt mycket för det fina inlägget på din blogg!

   Radera
  2. Tack! Tror jag fick till det nu :D

   Radera