torsdag 8 december 2016

14. En nyttigare jul


14. En Nyttigare Jul 
Idag pratar vi om hur det är att bli vuxen, att baka nyttiga julbakelser och julgodis, teaterkarriärer, nätverkande och rädslan inför redovisningar.

Länkar till vår podd har ni här:
Du har har iTunes kan lyssna här: iTunes 
Du som har en iPhone: Podcastappen
Du har en Android eller liknande: Stitcher
Du som har en PC/ Vill lyssna via Webbläsare: Soundcloud

Recept på julgodis

Keto-knäck 
(50-70st standard knäckformar)
Ingredienser: 
- 100g mörk choklad 
- 4st msk (60g) kokosolja 
- 50ml (60g) Krämig Jordnötssmör 
- 1 tsk Vaniljpulver
- 50ml hackade jordnötter 
- Valfri mängd kokosflingor (om man gillar det)

Ingredienser: 

1. Smält chokladen och kokosoljan ihop
2. Blanda ner alla andra ingredienser och rör om. 
3. Häll ned i knäckformar. Tips är att lägga ut nötterna i formarna först, sedan hälla på smeten, och avsluta med att sprinkla kokosflingor över alltihop. 
4. Ställ på en bricka och sätt in i frysen om du får plats. Kör annars kylskåpet först, och förvara sedan i frys, det föredrar jag i alla fall! 


Lussekatter 
(ca 10 stycken)
Ingredienser 
- 4 ekologiska ägg
- Sötning med sötma motsvarande 5 msk socker
- 100 gram rumstempererat smör
- 1 dl grädde eller mjölk
- 1 dl mandelmjöl
- 1/2 dl pofiber
- 3/4 dl kokosmjöl
- 2 msk fiberhusk
- 2 tsk bakpulver
- 0,5 gram saffran

Gör såhär:
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Lägg saffranet i lite mörk rom eller i 1 msk vatten under 20-30 minuter innan för fin färg på brödet.
3. Vispa ägg och sötning fluffigt. Blanda de torra ingredienserna
4. Vispa ner smöret, grädden och saffranet och till slut de torra ingredienserna. 
5. Låt svälla i ca 10 minuter innan du formar lussekatter. Om degen är för lös blanda ner lite mer kokosmjöl!
6. Pensla med äggvita och tryck eventuellt ner russin i katterna.
7. Grädda mitt i ugnen i ca 20 minuter.


Lussebullar med mandelmassefyllning
(ca 12st)
Ingredienser till bullarna: 
- 4 ägg
- 5 msk honung eller sockerfri sötning
- 1 dl yoghurt 10%
- 4 msk kokosmjöl (aman prana)
- 1,75 dl mandelmjöl
- Drygt 2 msk fiberhusk
- 2 tsk bakpulver
- 1 paket saffran
- 3 msk smör (45 g)
- 1 apelsin, skalet + saft
- mandelflarn

Ingredienser till mandelmassa : 
- 150 g skållade mandlar
- 1, 3/4 msk vispgrädde
- 1, 3/4 msk msk sötning

Gör såhär:
1. Sätt ugnen på 200 g (180 g varmluft)
2. Vispa äggen pösiga tillsammans med sötning.
3. Smält smöret med saffran. Vispa ner yoghurt, smör, saffran och apelsinjuice + skal i äggsmeten.
4. Rör ihop de torra ingredienserna och vispa ner. Låt stå i 10 minuter
5. Mixa skållade manddlar till mjöl i en mixer, blanda ihop med grädde och sötning. Vill du ha lösare   mandelmassa späd med mer grädde. Rulla 12 små kulor (ca 15 g)
6. Portionera upp smeten i bakformarna och tryck ner kulorna, dra över lite smet så mandelmassan täcks. 
7. Pensla med uppvispat ägg och strö lite mandespån över.
8. Grädda i ca 15-20 minuter tills bullarna fått fin färg.

Näringsinnehåll 
Per bulle: 201 kcal, 7.5 g protein, 4 g kolhydrater (0,2 g socker), 17 g fett



Pepparkakor LCHF
(ca 20st)
Ingredienser
- 100 g mjukt smör
- 1 dl Ica Sötströ 
- 1st äggula
- 5 dl Mandelmjöl
- 1/2 tsk bakpulver
- 1 tsk vaniljessens
- 2 msk Santa Maria Pepparkakskryddor

Gör såhär: 
1. Sätt ugnen på 160 gr varmluft.
2. Ta fram smöret så det hinner bli mjukt.
3. Vispa sötning och smör riktigt fluffigt.
4. Blanda mandelmjöl, bakpulver och pepparkakskryddor.
5. Vispa ner äggula och vaniljessens och till sist mandelmjölsblandningen.
6. Lägg ett ark bakplåtspapper på en plåt och forma kakor med händerna, platta till dem och lägg på plåten.
8. Grädda ca 15 minuter eller tills kakorna precis börja bli lite gyllene i kanterna.
9. De kommer vara lite mjuka men stelnar när de svalnar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar