tisdag 7 juni 2016

Pre-Mortem

Förklok snarare än efterklok 
   Daniel Levitin snackar i detta TED-talk om hur dåligt man tänker när man är i en stressig situation. Det här är något vi pratade mycket om här på bloggen under förra veckan, då temat var stress, så ni som var med då vet ju varför vår tankeförmåga blir sämre under stress.
   Men livet är stressigt ibland och vi kommer inte alltid kunna undvika stressiga situationer. Så vad kan vi göra åt det? Ofta är vi efterkloka eftersom det är enklare att se alla variabler efteråt när man inte är mitt i situationen. Då kan vi lugnt och stillsamt undersöka vad som gick fel och varför. Men det förändrar ju inte situationen även om det fortfarande går att lära sig något från misstaget efteråt.
   Vad Levitin förelår är att vi ska försöka vara "förkloka" istället för efterkloka. Att vi ska göra en pre-mortem istället för ett post-mortem. Ett post-mortem görs efter t.ex. en stor naturkatastrof. Man samlar då experter inom olika områden och försöker klura ut varför det blev som det blev och hur man kan undvika det i framtiden. Ett pre-mortem innebär då att man samlar på sig expertis om en situation man kommer att befinna sig i, innan man befinner sig i den. Så om stressen slår på, eller när stressen slås på, så vet du redan vilket alternativ som är bäst. Du behöver bara luta dig mot ditt pre-mortem. Det är svårt att summera detta Talk kort. Ta dig en titt på klippet! Jag hoppas du kommer uppskatta det lika mycket som jag gjorde.