fredag 3 juni 2016

Relationen mellan kroppsspråk och stress

Relationen mellan kroppsspråk och stress   
   Gårdagens inlägg handlade om de olika system som aktiveras i vår kropp och vårt sinne när vi upplever stress. Idag tänkte jag att vi skulle kika på vad man kan göra för att dra nytta av samma system genom att uppmärksamma sitt kroppsspråk. 

  1. Din hållning. Dålig hållning skapar problem inte minst med långvarig smärta eller irritation i kroppen. Vilket verkligen kan öka nivån av deras existerande stress i kroppen. Vidare är man mindre tålig för stress om man redan har en förhöjd nivå av stress i kroppen, även om den är låg. Bra hållning boostar självförtroende och minskar även de fysiska irritationerna som följer en dålig kroppshållning. Ett gott självförtroende är bra för både immunförsvar och stresstolerans. Så sträck på dig! 
  2. Ditt kroppsspråk. Uppmärksamma ditt kroppsspråk. Vardagliga tix/ovanor som att bita på fingrar/naglar, trumma med händer eller stampa med foten i marken bidrar med små doser av stress till din kropp. Många bäckar små… Att vara uppmärksam på dessa ovanor gör det enklare att sluta med dem. Och att sluta med dem kan, bland mycket annat, göra att folk uppfattar dig som en betydligt mer självsäker individ. Vilket i sin tur kommer göra att du uppfattar dig själv som mer självsäker. En ökad självkänsla är en ökad stresstolerans. 
  3. Din andning. Hur många andetag per minut tar du? Ta tiden! I gårdagens inlägg pratade vi om parasympatiska reaktioner. När fight-or-flight systemet går igång i oss under stress och hur det bland många andra saker gör att vi andas snabbare. Det fantastiska med vår kropp är att många system fungerar ”åt båda hållen”. Alltså, under stress och/eller under andra typer av påfrestningar så andas vi snabbare. Det har vår kropp lärt sig. Den har också lärt sig att under säkra och trygga situationer (när det sympatiska systemet är aktiverat) andas vi långsamt. Så om du uppmärksammar din andning och saktar ner den så kan du generera anti-stress-reaktioner i din kropp. Hur coolt? I Kelly McGonigals book ”The Willpower Instinct” beskriver hon att 5-6 andetag per minut är det optimala. Det är svårt, speciellt i början. Men försök! Det är kul och väldigt användbart. Speciellt i stressiga situationer. Testa! 

Avslutningsvis   
   Huvudpoängen med dagens inlägg är egentligen att du kan påverka dina inre system genom yttre beteende. Ta kontroll!
  • Genom att ha en självsäker hållning känner du dig självsäker och din kropp kommer bete sig som du var självsäker. Även om du själv inte tycker att du är självsäker. 
  • Genom att hålla koll på ovanor som att bita på naglarna eller trumma med fingrarna uppvisar du en mer självsäker bild av dig själv mot din omgivning vilket kan få flera positiva konsekvenser. 
  • Genom att uppmärksamma din andning kan du sänka stressnivåer i din kropp och samtidigt frammana behagliga känslor av lugn och säkerhet.
    Jag är väldigt nyfiken på vad du tycker om min blogg! Är det något du gillar speciellt mycket, eller särskilt lite, vill jag veta det så jag kan utvecklas som bloggare! Det är ju lika mycket din blogg som det är min, så säg vad du tycker.
   Jag heter Filip Killander på LinkedIn, Facebook, Twitter och Instagram. Gillar du inte sociala medier får du gärna maila mig om det känns mer bekvämt, fkillander@icloud.com